Huna

Wat is huna?

Aloha! Huna komt van Hawaï af  en het is een oude manier van heling, coaching, wijsheid en nog veel meer. Huna bestaat uit 7 basisprincipes: IKE, KALA, MAKIA, MANAWA, ALOHA, MANA en PONO. Deze principes kunnen niet direct als woord vertaald worden, daarom is hieronder per woord uitgelegd waar het voor staat binnen Huna. Vervolgens wordt daaronder uitgelegd wat Huna voor jou kan betekenen.

Kernwoorden Huna

IKE

De Wereld is zoals je denkt dat hij is. Het typische voorbeeld wanneer 10 mensen een ongeluk zien gebeuren en je gaat verhaal halen, dan krijg je 10 verschillende verhalen. Onze gedachten en zintuigen filteren constant, anders zou je altijd alles zien, voelen en horen wat er om je heen gebeurt. IKE houd in dat je deze gedachtes en overtuigingen kunnen veranderen waardoor onze ervaring in de wereld veranderd.

KALA

Er zijn geen grenzen. De grenzen die je oplegt bestaan enkel in je hoofd, alles wat je zou willen is mogelijk. Je hebt hiervoor los te komen van al je beperkende overtuigingen, vooroordelen en het afkeuren van jezelf. Wanneer je begrijpt dat alles met elkaar in verbinding staat kan je steeds meer zien hoe alles elkaar wederzijds beïnvloed.

MAKIA

Energie volgt aandacht en aandacht volgt energie. Dat waar je op richt groeit, ken je mensen die altijd problemen ervaren en zien? Die komen ze vaak ook veel vaker tegen dan mensen die denken in oplossingen en mogelijkheden. Die komen juist veel vaker positieve dingen tegen. Dit principe werkt veel breder, wanneer je iets wilt bereiken in je leven richt er dan je volle aandacht op.

MANAWA

Nu is het moment van kracht. Hier en nu is het enigste wat bestaat. Als je treurt over vroeger, voel je dat nu. Als je denkt aan de toekomst doe je dat nu. In die zin is nu het enigste wat bestaat.

ALOHA

Liefhebben is gelukkig zijn met. Sluit aan op MAKIA. Dat wat aandacht krijgt groeit, als je bewust leeft en aandacht geeft aan de dingen waar je gelukkig mee bent of gelukkig over bent zullen deze dingen dus ook groeien. Echt liefhebben van jezelf en een ander is focussen op hetgeen wat je gelukkig maakt in jezelf en  de ander.

MANA

Alle kracht komt van binnenuit. MANA komt in veel methodieken en oude culturen voor. Het heeft vele namen: Ki, Chi, levensenergie en Shakti. MANA is invloed die binnenin jezelf zit en zit nauw verbonden met KALA, hoeveel grenzen leg je jezelf op en in hoeverre beïnvloed dit jou invloed op je eigen leven?

PONO

Effectiviteit is de graadmeter voor waarheid. Werkt iets voor jou? In mijn coaching gebruik ik dit principe misschien nog wel het meest. De vraag is, los van alle methodieken en wetenschap, wat werkt er voor jou? Die principe houdt ook in dat er altijd een andere mogelijkheid is. Is de effectiviteit te laag, verander dan wat je doet.

Hoe kan Huna mij helpen?

Huna is vanuit Hawaii in 1939 ‘’meegenomen’’ naar het vaste land. Sindsdien is er veel meer beken geworden over Huna en de effectiviteit ervan. Veel mensen vinden het echter nog steeds erg abstract en kunnen nog lastig begrijpen wat de praktische toepassing is van Huna. Allereerst helpt het je om rust te vinden in het hier en nu terwijl je leeft met veel minder stress. Het is een methodiek om alles wat er gebeurt om je heen op jezelf te betrekken: wat is jou invloed en impact op de wereld. Leven vanuit volledige verantwoordelijkheid geeft je steeds meer kracht, kennis en vrijheid.

De meeste problemen en uitdagingen die mensen ervaren zijn samen te vatten in 6 hoofdproblemen:

  1. Omgaan met kritiek en snel defensief raken
  2. Moeite met het ervaren van of uiten van emoties (voornamelijk negatief)
  3. Nee kunnen zeggen
  4. Voor jezelf opkomen
  5. Behoefte aan externe goedkeuring en waardering
  6. Perfectionisme

Kom in actie

Herken jij jezelf in de bovenstaande punten? Ben je nieuwsgierig geworden naar Huna? Of volg je me al langer en is dit het moment voor jou in actie te komen? Gun jezelf die eerste stap en bel direct 06 31 23 67 52 of neem contact op via info@actiecoaching.nl en wordt weer baas over je eigen leven!