NLP methodiek

Betekenis NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een methodiek die kijkt naar de manier waarop mensen denken (neuro), de manier hoe mensen taal gebruiken, woorden kiezen en taal formuleren (linguïstiek) en tot slot de patronen en programma’s die je (on)bewust hebt opgelopen in je leven (programmeren). Hieronder leg ik uit wat NLP voor mij heeft gebracht en hoe ik hier een ander mee kan helpen.

Kennismaking NLP

‘’Ik was 17 jaar oud en de reis in persoonlijke ontwikkeling en coaching was net begonnen. Ik volgde (toen nog illegaal) iedere maandagavond met 5-6 jongens op de TU in Eindhoven een eigen online gevonden NLP-cursus. Hierbij leerden wij voor het eerst in ons leven over taalpatronen, hand- en oogbewegingen, neurologische niveaus en hoe deze communicatie, gedachten en gevoelens van mensen beïnvloeden. Super nuttig en helpvol om dieper in contact te komen met alle relaties in je leven (familie, liefde, werk etc.) Vanwege onze jonge en puberale aard viel de cursus na 4-5 maanden helaas alweer stil, contact verwaterde en hierbij stopte tijdelijk mijn avontuur in NLP-land.

Dankzij de ‘’NLP-bril’’ die ik al had leren opzetten vanuit die eerste ervaring merkte ik dat mijn manier van kijken naar de wereld al was veranderd. Ik kon beter relativeren als voorheen en was mij bewust als ik in een negatieve spiraal aan het denken was en het lukte steeds beter om hiervan los te komen. Toch voel ik mijzelf nog vaak niet helemaal tevreden, ik zie online veel motivatie en inspiratie video’s. Ze raken mij… en een week later zat ik precies hetzelfde te doen als de week daarvoor.

Fulltime NLP studies

Op mijn 23ste kwam ik opnieuw in contact met NLP: ik kreeg de mogelijkheid om een half jaar mijzelf fulltime op NLP te storten. Ik neem deze kans aan en voor mijn gevoel kan mijn ‘’echte’’ reis binnen NLP beginnen. Sinds de start van het NLP-avontuur ben ik mensen actief 1-op-1 gaan coachen en breng ik hetgeen wat ik heb geleerd over op een ander. Dit halfjaar was zo ongelooflijk leerzaam voor mij dat ik besloot om er direct nog een masterstudie NLP achteraan te plakken.

Belemmerende overtuigingen

In deze tijd kwam ik achter mijn grootste beperkende overtuiging: ik nam mijzelf absoluut niet serieus, ik zag mijzelf als een student en daarom nam ik vaak een afwachtende houding aan. Daarbij vond ik mijzelf af en toe maar lui en verdiende ik het wellicht niet om succesvol te zijn. Met behulp van NLP heb ik van deze belemmerende overtuigingen afscheid kunnen nemen en voel ik mijzelf zoveel vrijer, doe ik meer en heb ik zoveel meer resultaat omdat ik actie ben gaan nemen in plaats van af te wachten.

Een andere grote verandering die ik opmerkte was tijdens een van mijn avondwandelingen (sinds een half jaar loop ik voor ik naar bed ga vaak 10 minuten buiten), ik merkte dat ik met een goede vriendin van mij steeds minder contact had. Vroeger kon ik hier goed om stressen, nu merkte ik hoe blij ik was dat wij heb beide zo druk hebben dat we elkaar minder zien. Wanneer we elkaar zien is het super leuk en wij hebben daarnaast gewoon ons eigen leven waar we graag veel tijd in stoppen. In plaats van vervelend was het nu zelfs wat moois geworden om elkaar minder te zien. Zo kan ik nog wel 100 voorbeelden noemen over zaken waar ik vroeger ‘’last’’ van had die mij nu juist kracht en energie geven.

door aan mijn beperkende overtuigingen te werken maakte ik eindelijk die stap waar ik al jaren naar uitkeek, van denken naar doen. Van inspiratie naar actie. Wanneer ik mijzelf serieus begon te nemen en andere beperkende overtuigingen aan de kant kon zetten begon de echte groei. Ik kon opeens mijn eigen patronen herkennen en er actief iets aan veranderen, als ik het zelf wou. niet meer constant naar buiten kijken wat goed is, dat weet ik zelf ook wel (met een gezonde sociale omgeving die mij feedback geeft, daat wil ik niet blind voor zijn).

Praktisch nut NLP

Op het moment dat ik mijn belemmerende overtuigingen verwerkt had gaf dat plaats voor meer zelfvertrouwen dat ik de kennis en kunde had om goed te coachen, met daarbij de overtuiging dat ik ook echt een coach ben en geen student meer.

Misschien wel het allermooiste om te merken was dat dit doorsijpelde in heel mijn leven. Met vrienden, familie en werkrelaties verliep de communicatie soepeler. Ik had geleerd oprecht vanuit mijn hart te communiceren en in waar contact met de ander te staan, nooit had ik gedacht dat een vrij simpele gedachte als: ‘’Ja maar ik ben toch ook nog student’’ mij zoveel heeft tegengehouden en mij zoveel vrijheid geeft nu ik ervan af ben.

Ik stond aan het eind van een coachsessie samen met een klant en zij gaf aan: ‘’Het voelt nu letterlijk alsof er 1000kg van mijn schouders valt, wauw dankjewel’’. Voor mij is er niks mooier dan aan het eind van een coachsessie zoiets te horen. Daar doe ik het allemaal voor, de vrijheid en de lichtheid die ik nu ervaar ten opzichte van druk van al die belemmerende

Kom nu in actie!

Herken jij jezelf hierin? Last van belemmerende overtuigingen, houd je jezelf tegen of heb je regelmatig emoties en gedachtes die je tegen houden in plaats van helpen? Gun jezelf dan de eerste stap en neem contact op: 06 31 23 67 52 of mail naar info@actiecoaching.nl

 

Veel liefs, Pjotr