Systemisch werk

‘’Ik kan maar niet stoppen met roken/negatief denken/snel oordelen/mijzelf onzeker voelen etc.’’  

Het Wat is systemisch werk?

Herken jij jezelf in terugkomend gedrag of gevoel waar je eigenlijk vanaf wilt? zou goed kunnen dat je reageert vanuit een systeem waar je niet bewust van bent. Bel dan direct 06 31 23 67 52 of neem contact op via info@actiecoaching.nl en wordt weer baas over je eigen leven!

Iedereen maakt namelijk deel uit van allerlei systemen. Je werkomgeving, school, sportvereniging en vriendengroepen. Allerlei systemen waar je (on)bewust voor hebt gekozen. Of waar je in bent beland omdat je bijvoorbeeld te jong was om zelf te beslissen. Van ieder systeem waar wij deel van uitmaken nemen wij bewust en onbewust normen, waardes, gedrag en gedachtes over.

Werkwoorden systemisch werk

Binnen systemisch werk staan 5 werkwoorden centraal: uitreiken, aannemen, dragen, leunen en buigen. Deze woorden dienen in evenwicht met elkaar te zijn voor een gebalanceerd leven.

Wanneer er onbalans ontstaan tussen deze woorden en je leunt alleen maar in een relatie, dan kan je erg afhankelijk gaan voelen. Aan de andere kant, wanneer je enkel draagt in een relatie, dan ben je op een gegeven moment zo ‘’op’’ omdat je voor twee mensen draagt. Wanneer dit soort onbalans onveranderd blijft komt het vaak neer op een relatiebreuk of een burn-out van de ‘drager’ omdat die simpelweg niet constant de last van 2 mensen kan dragen.

Innerlijke strijd

Bewustwording is stap 1 om negatieve gedragspatronen te doorbreken. Wanneer mensen een strijd binnen zichzelf ervaren is dit vaak een teken dat er een persoonlijke waarde bots met een waarde die je (on)bewust hebt overgenomen uit een van de systemen waar je deel van uitmaakt. Dit zorgt voor blijvende frictie wanneer je er niet achter komt waar deze strijd vandaan komt. Wanneer je weet uit welk systeem het voorkomt en van wie het is kan je dit teruggeven. Hierdoor kan je leren bij je eigen waardes te blijven en die van een ander los te laten. De kracht en vrijheid die mensen hier gewoonlijk door ervaren is prachtig om mee te mogen maken. Mensen geven vaak aan meteen te voelen dat de kracht in jezelf groter wordt. Je ziet dit ook in de blik van mensen en de stem die je hoort.

Een perfect voorbeeld hiervan vind ik te zien in The Lion King:

Als welp heeft Simba een vragende, afwachtende blik. Terwijl hij als volwassene duidelijk naar buiten kijkt. De wereld oordeelt niet alleen over hem maar hij ook over de wereld, vanuit zijn eigen kracht.

Je kan dit zien als een overgang waarbij de houding van een afhankelijk kind veranderd in een houding waarbij je als zelfstandige volwassenen kunt optreden.

Vraag jezelf eens echt af, met welke blik kijk naar de wereld? En hoe zou je willen dat deze blik is?

Familiesystemen

Tot slot je familiesysteem, deze is uniek van alle andere systemen. Hier heb je zelf niet voor gekozen en je kan ook nooit ontkomen aan je eigen familiesysteem. Ook al heb je je biologische ouders nooit gekend of verstoot je ze omdat ze in jouw ogen fout zijn geweest (fysiek-seksueel misbruik, machtsmisbruik, verslavingen) het blijven toch altijd je ouders.

Je kan dus moreel gezien wel persoonlijk afscheid nemen van een persoon. Hij of zij blijft echter altijd een gedeelte van je familiesysteem. Juist door actief te werken aan de plaatsen die mensen innemen in  je familiesysteem kan je jezelf op de juiste plek plaatsen. Hier zal je veel meer rust ervaren en kan je leven vanuit  eigen normen en waarden.

Kom in actie

Herken jij jezelf in het niet kunnen doorbreken van ‘’slechte’’ gewoontes, reageer je soms op een manier waarvan je denkt ‘’zo ben ik helemaal niet?’’ of kan je maar niet vinden wat de echte ik is? Gun jezelf die eerste stap en bel direct 06 31 23 67 52 of neem contact op via info@actiecoaching.nl en wordt weer baas over je eigen leven!